Акад. Богдан Петрунов: СЗО препоръчва ускорен режим за изпитване на ваксините

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

„Има най-малко 10-12 разработени ваксини, но нито един от тях не е изпитан по съвременните изисквания за безвредност и ефективност. За да бъде доказана една ваксина, са необходими от 3 до 5 години“. Това каза пред БНР академик Богдан Петрунов, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той посочи, че Световната здравна организация препоръчва да се даде ускорен режим за изпитването на ваксините, но той не трябва да бъде по-кратък от 9 месеца.

Акад. Петрунов коментира информацията, че последните клинични опити с ваксина за коронавирус, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет, бяха прекратени, след като участник в тях получи нежелана реакция и се разболя.

„Може би правилно постъпват, защото всяка недобра реакция може да компрометира цялото проучване. Хората трябва да се убедени, че им се предлага и прилага нещо безвредно и сигурно“, заяви акад. Петрунов.

По думите му, още никой не знае какъв имунитет ще създават тези ваксини, колко качествен и дълготраен ще е този имунитет.

„Редица неща още трябва да се изяснят, за да кажем, че имаме годна ваксина за масово приложение на хора по целия свят“, категоричен бе той.