Проф. Радостина Александрова: Вирусът продължава са бъде стабилен

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

„Вирусът продължава да бъде стабилен, анализирани са геномите на поне 90 000 вируса, изолирани в цял свят“, каза пред БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. Въпреки малките различия, е станало ясно, че има поне шест варианта на този вирус като към момента няма данни някой от тях да представлява по-сериозна опасност или по-голям риск за общественото здраве.

Анализирани са поне 12 000 мутации. Добрата новина е, че една от тези мутации е много широко разпространена. Възникнала е в началото на годината. Изолирана е за първи път в Китай и Германия. Предполага се, че тя може да се окаже „ахилесовата пета“ на вируса, защото може да се използва като мишена при създаване на ваксина.

Вижда се, че страните от едни и същи райони показват една и съща картина на разпространението и това, което е станало ясно през последните месеци е, че хората с нашите гени сме участник във взаимодействието с вируса. Установени са четири гена, които допринасят за по-тежкото протичане на инфекцията. Това вероятно е и една от причините за това млади хора, без придружаващи заболявания да попадат в тежко състояние в болница.

„Вирусът наистина го има и не трябва да го подценавяме“, заяви проф. Александрова.

Тя допълни, че е ясно, че при COVID-19 се създава имунитет. Знае се, че той не е особенно дълготраен при коронавирусите.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email