Еврокомисията обеща организирано и справедливо разпределение на ваксината срещу коронавируса

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас увери гражданите на Евросъюза, че разпределението на бъдеща ваксина за коронавирус ще бъде справедливо и добре организирано. Схинас призна, че наистина е усетено недоволство сред лидерите на блока от възникналия хаос в началото на пандемията, информира БНР.

„Има план и този път няма да сме свидетели на какафонията от началния етап с личните предпазни средства. Този път имаме централизират европейски подход, имаме парите и сме напреднали в това да осигурим на всички европейци достъпен и справедлив достъп до ваксината“, посочи Схинас в интервю за Евронюз.

Той сравни реакцията на много европейски държави в началото на пандемията с тази на отделните хора, трупащи стоки от супермаркетите. Схинас призна, че е имало гняв по отношение на Комисията с разрастването на пандемията, тъй като здравеопазването е отговорност на националните правителства в блока.

„Много европейци искаха Европа да свърши работа в сфери, където Европа няма правно основание да се меси. Беше напълно несправедливо, че част от вината се прехвърли на Брюксел относно тактики и мерки, които нямаха нищо общо с Европейския съюз“, заяви Схинас.

Заместник-председателят на Европейската комисия изрази подкрепа за идеята за засилване на ролята на европейските институции за здравеопазване, за да има по-добра подготовка за бъдещи пандемии и здравни кризи. Според него в това се включва „адаптирането“ на мисиите и статуса на институции като Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията. Според Схинас тя трябва да стане „по-проактивна и задаваща стандарти“ организация.