10 европейски държави – с ограничения за пристигащите от Испания

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Десет европейски държави от Шенгенското пространство въведоха ограничения или карантина за пристигащите от Испания граждани, а други пет изискват PCR тестове и здравни сертификати.

Испанското външно министерство публикува на сайта си пълния им списък в опит да предотврати хаоса при международните пътувания. Страната е най-пострадалите от коронавируса европейски държави, предаде БНР.

Свободното движение на хора формално бе възстановено през юни преди началото на туристическия сезон, но на практика много от държавите забавиха част от ограниченията си. Това доведе до срив на туристическия сектор в Испания и загуби в размер на девет милиарда и 500 милиона евро само за месец юли. Тази цифра надвишава парите, предвидени от правителството за Министерството на здравеопазването и образованието.

В Испания туризмът представлява 12,7%  от БВП и почти 13 процента от заетостта.

През юли туристите са били 2,5 млн., което е 75 % спад в сравнение със същия период на миналата година. Затова и туристическият сектор в Испания критикува ограничителните мерки за пътувания в Шенген.

Ситуацията е толкова критична, че Брюксел представи предложение за хармонизиране на критериите за определяне на епидемиологичния риск на дадена държава.