Мадрид с нови мерки срещу COVID-19

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Преди ден в Мадрид бяха въведени редица нови мерки, в стремежа да се ограничи ръста на заболелите от коронавирус. Мерките ще се преразглеждат през 15 дни, според развитието на пандемията, информира БНР. Испания вече надмина психологическата граница от половин милион заразени и над 29 000 починали.

Само в Каталуния, която е със 7-милионно население като България, за денонощие бяха регистрирани 1022 нови случая.

Според новите изисквания, ресторантите и кафенетата ще трябва да ограничат капацитета си до 50%, като разстоянието от метър и половина между столовете остава задължително. Задължително е също носенето на маски на улицата и в закрити пространства.

Забраняват се събирания на повече от 10 души на публични и частни срещи, както и танците по време на сватби. Популярните кориди ще се провеждат без публика, а кметът на Мадрид дори допусна повторна повсеместна карантина, ако ситуацията се влоши.

Премиерът на страната Педро Санчес посочи, че броят на заразените е сходен с този от април или май, но нивото на хоспитализираните, тези в интензивни отделения и смъртните случаи е много по-ниско, като уточни, че поема лична и политическа отговорност за справянето с кризата с коронавируса.

Министърът на здравеопазването Салвадор Ила от своя страна потвърди, че през декември Испания ще получи 3 милиона дози от ваксината на Оксфордския университет и ще започне безплатно тестуване.

Испания стана първата страна в Западна Европа, прехвърлила прага от 500 000 заразени с коронавирус.