Още 59 деца – подпомогнати от „Българската Коледа“ 2019/2020

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Общо 397 деца са подпомогнати от началото на седемнадесетото издание на благотворителната инициатива на държавния глава „Българската Коледа“. Дарените средства са на обща стойност 749 461, 22 лв. Тази година темата на инициативата е „Да дарим бъдеще на болните деца“. Целите на Кампания 2019/2020 г. включват както подпомагането на деца, така и осигуряването на високотехнологична апаратура за прецизна диагностика, лечение и рехабилитация.

От постъпилите до края на месец юли тази година заявления са подпомогнати още 25 деца за рехабилитация, психологична и логопедична терапия, а на други 34 деца са отпуснати средства за продължаване на вече започната медикаментозна терапия. Дарените средства за тях са в размер на 150 595,66 лв.

От началото на настоящото издание на „Българската Коледа“, което стартира на 1 декември 2019 г. и ще приключи на 30 ноември 2020 г., са постъпили общо 419 заявления от родители на деца с различни заболявания – ендокринологични, нефрологични, детска церебрална парализа, епилепсия и хидроцефалия, аутизъм, разстройство в развитието на двигателните функции, вродени аномалии и увреждания и др.

Заявления за подпомагане на деца се приемат целогодишно. Всеки родител, който има дете, нуждаещо се от помощ, за осъществяване на лечение или рехабилитация може да подаде документи за подпомагане. Експертният съвет и Комисията към „Българската Коледа“ разглеждат всички постъпили заявления и взимат решение за необходимото и възможно подпомагане, съобразно събраните средства. На сайта на инициативата www.bgkoleda.bg са публикувани правилата, редът за кандидатстване и необходимите документи.

Родители, които се нуждаят от допълнителна информация, освен тази, която е предоставена на сайта на Кампанията, биха могли да я получат като посетят президентската институция, или се обадят на посочения телефон на сайта на институцията.