Жертва на COVID-19 – поне 7000 медици по света

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Поне 7000 медицински специалисти в цял свят са станали жертва на коронавируса, като Мексико е най-засегната държава. Това се отчита в доклад на правозащитната организация „Амнести интернешънъл“, предаде АФП.

„Фактът, че 7000 души умират докато се опитват да спасяват други хора, представлява криза от огромен мащаб“, заяви Стив Кокбърн, ръководител на програмата за социална и икономическа справедливост в „Амнести интернешънъл“, предаде БТА.

Сред починалите има поне 1320 медици от Мексико, което е най-голямо число за отделна държава, се отбелязва в доклада, озаглавен „Цената, платена за да лекуваш“.

В предишен доклад на „Амнести“, публикуван на 13 юли, се казва, че починалите медицински лица по света са 3000. Голямото увеличение се обяснява с нарастването на случаите на зараза в няколко държави, както и с наличието на повече информация, информира БНР.

Веднага след Мексико се нареждат САЩ с 1077 починали медици, Великобритания – с 649, Бразилия – 634, Русия – 631, Индия – 573, РЮА – 240, Италия – 188, Перу – 183, Иран – 164 и Египет – 159.

Всички медици имат право да бъдат в безопасност на работното си място, скандално е, че толкова много хора плащат най-тежката цена, добавя Кокбърн. Според него е възможно някои страни да не съобщават реалния брой на починалите медицински лица. А подробната отчетност, водена от мексиканското правителство, обяснява по-големите числа, които съобщава, в сравнение с други, засегнати от пандемията държави.

В световен план с COVID-19 са заразени 26,1 милиона души, жертвите са над 865 000.