4 месеца след възстановяване на пациенти от вируса, откриват антитела срещу COVID-19

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Нивата на антитела срещу новия коронавирус са се повишили и след това са се задържали стабилни до четири месеца при над 90 процента от пациенти, възстановили се от вируса, предаде Ройтерс, позовавайки се на изследване, направено в Исландия.

Предходни изследвания са констатирали, че нивата на антителата спадат рязко няколко месеца след заболяването, повдигайки въпроси за трайността на имунитета, който инфекцията може да осигури, посочва БТА, цитирана от БНР.

Резултатите от настоящото проучване може да повлияят върху рисковете от повторна зараза и трайността на евентуална ваксина, казва Кари Стефансон, главен изпълнителен директор на компанията ДиКоуд Джинетикс, която го е провела.

За да добият представа колко хора в Исландия са се заразили с новия коронавирус и да научат повече за имунитета им след възстановяването, изследователите са отчели нивата на антитела при над 30 000 местни жители.

Специалистите изчислили, че около 1% от населението е било заразено. От тази група 56 на сто са били с потвърдена от PCR тест диагноза. Други 14% не са били официално диагностицирани, но са били под карантина след излагане на вируса. При останалите 30 на сто тестовете за антитела са довели до откриване на предишна инфекция.

Сред 1215 души с потвърдена от PCR тест инфекция, при 91% са отчетени нива на антитела, които са се повишили през първите два месеца след диагнозата, след което са се задържали стабилни.

Резултатите, публикувани в сп. „Ню Ингланд джърнъл ъв медисин“, са фокусирани върху хомогенно население в една страна, което означава, че откритието може да не е валидно за други части на света с разнообразни популации.

Проучването все пак показва колко точни могат да бъдат тестовете за антитела в определянето на действителното разпространение на инфекцията, отбелязват авторите му.

В придружаващ публикацията коментар се посочва, че остава неясно дали антителата на възстановили се пациенти могат да ги предпазят от повторно заразяване.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email