Д-р Н. Шарков: Цените на всички дентални услуги, заплащани от НЗОК – с 10% по-високи

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

От 1 септември влиза в сила увеличение на цените на дейностите за дентална помощ, съгласно подписания на 14 август 2020 г. Анекс към Националния рамков договор за дентална помощ между Българския зъболекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса.

Д-р Николай Шарков, председател на УС на Български зъболекарски съюз и член на Борда на директорите на Световната дентална федерация, разясни пред БНР какво налага увеличението на цените и в какъв размер ще се случи това.

„Може би „необходимост“, а не „налага“ е точната дума. Цените на всички дентални услуги, без протезите и без високоспециализираните дейности, се увеличават с 10% на всички дентални услуги, които се заплащат от НЗОК. Тези 10% по принцип се дават, за да се стабилизира денталната помощ в България, която беше сериозно разтърсена икономически, не само от пандемията, а най-вече да се повишат възнагражденията за хората, които работят на първа линия“.

Председателят на БЗС обясни, че се очаква след приемането на Държавния бюджет (вероятно в края на октомври) БЗС да влезе в преговори с НЗОК именно по отношение на фискалната част.

Д-р Шарков успокои, че това увеличение не касае пациентите и те няма да доплащат нищо допълнително.