Проведе се виртуално събитие на тема: „Байер в сърдечно-съдовите заболявания: днес и утре“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

На 24 август се проведе виртуално събитие, организирано от фармацевтична компания Байер, на тема: „Байер в сърдечно-съдовите заболявания: днес и утре“. В онлайн срещата взеха участие международно признати специалисти, които дискутираха актуални новини и тенденции, а участниците имаха възможност да зададат своите въпроси, организирайки активна дискусия. 

Проведе се виртуално събитие на тема: „Байер в сърдечно-съдовите заболявания: днес и утре“
Д-р Франк Мизелвиц

Д-р Франк Мизелвиц работи в областта на тромбозата повече от 20 години, първоначално като активен лекар и директор на лабораторията по хемостаза в Института за сърдечно-съдови изследвания на Академията на науките в Берлин, а по-късно в различни фармацевтични компании. Д-р Мизелвиц отговаря за световното клинично развитие на ривароксабан от 2002 г. Той участва в планирането и изпълнението на клиничните проучвания на фаза II и III и понастоящем участва в планирането и изпълнението на текущата програма Фаза III.

Той представи лекция на тема  „Байер в сърдечно-съдовите заболявания: днес и утре“, като направи преглед на това как ангажираността на компанията към сърдечно-съдови заболявания (ССЗ) е от полза за пациентите сега и в бъдеще.

Статистиката сочи, че ССЗ са отговорни за 17.9 милиона смъртни случая всяка година – 31% от всички смъртни случаи в световен мащаб. Пациентите със сърдечно-съдови заболявания имат намаление на продължителността на живота над 7 години. 4 милиона смъртни случая в Европа се дължат на сърдечно-съдови заболявания.

Периферна артериална болест и Коронарната болест на сърцето

Проведе се виртуално събитие на тема: „Байер в сърдечно-съдовите заболявания: днес и утре“
Проф. Руперт Бауерзакс

Проф. Руперт Бауерзакс, мд, е професор по вътрешна медицина към Университет във Франкфурт, Германия. Проф. Bauersachs завършва обучението си по вътрешна медицина в Мюнхен –  болница Богенхаузен в Мюнхен и университетите в Майнц и Франкфурт. Сертифициран е за вътрешна медицина, съдова медицина, хемостазеология, диабетология, флебология и авиационна медицина. Член е на Съвета на германските дружества по ангиология и флебология и е активен в различни други научни общества. Проф. Бауерзакс също е публикувал повече от 100 оригинални статии и е получил няколко награди за научната си работа

Той представи темата: „Подобрена защита за пациенти с Периферна артериална болест (ПАБ) и Коронарната болест на сърцето (КБС)“. Основен акцент бях данните от проучванията COMPASS и VOYAGER-PAD, и как резултатите от тях помагат в лечението на тези заболявания.

Периферна артериална болест (ПАБ) и Коронарната болест на сърцето (КБС) се причиняват от атеросклероза, хронично прогресиращо заболяване, водещо до тромбоза и исхемия, известна като атеротромбоза.

Смята се, че 202 милиона от хората в световен мащаб са засегнати от ПАБ. Заболяването е често срещан проблем с кръвообращението, при който стеснените артерии намаляват притока на кръв, главно към долните крайници (атеросклероза). Пациентите с ПАБ са с повишен риск от инсулт и инфаркт на миокарда и са шест пъти по-склонни да умрат от сърдечно-съдови причини, отколкото тези без заболяването. При много пациенти симптомите са леки, или въобще липсват, но основните включват: болезнен спазъм в мускулите на бедрата, бедрото или прасеца след определени дейности като ходене или изкачване на стълби, изтръпване или слабост в краката, студенина в подбедрицата или стъпалото, промяна в цвета на краката,  еректилна дисфункция при мъжете, и други. Ако ПАБ прогресира, болката може да се появи дори в покой или при лягане.

Акцент в презентацията бе поставен върху важността лекарите да информират пациентите за промените в начина на живот и всички налични възможности за лечение, които могат да помогнат за предотвратяване или обръщане на процеса на ССЗ, свързани с атеросклероза, както и да информират пациентите за съществуващите варианти за съдова защита.

КБС възниква, когато в артериите има мастни натрупвания, холестерол и плака, пречещи на кръвоснабдяването на сърцето. Това натрупване на плака може да доведе до свиване и втвърдяване на артериите, което да ограничи доставката на кръв, а след това и кислород до сърцето и мозъка, което води до сериозни събития като инфаркт и инсулт. КСБ включва състояния като ангина и остър коронарен синдром (ОКС). В зависимост от степента на стесняване на артерията (стеноза), пациентите с КБС изпитват симптоми като болка в гърдите, задух и инфаркт.

Преди насоките за лечение на КБС и ПАБ единствено препоръчваха антитромбоцитна терапия, като ацетилсалицилова киселина (ASA). Антитромбоцитните терапии действат като предотвратяват агрегацията на кръвни тромбоцити, но само антитромбоцитната терапия може да не е достатъчна за лечение на пациенти с хроничен КБС и/или ПАБ, които са изложени на непрекъснат риск. Като такива, от 2019 г. клиничните насоки също препоръчват комбинация от ривароксабан 2,5 mg два пъти дневно плюс ASA 100 mg веднъж дневно за профилактика на атеротромботични събития при възрастни пациенти с КБС или симптоматичен ПАБ с висок риск от исхемични събития.

Проучванията COMPASS и VOYAGER PAD

Антикоагулантите са клас лекарства с функция разреждането на кръвта по различен начин от антитромбоцитите и действат чрез намаляване на образуването на фибринова мрежа, която образува кръвен съсирек. Доказано е, че някои антагонисти на антагонисти на перорален антикоагулант (NOAC), като ривароксабан, защитават пациентите от кръвни съсиреци, като инхибират Фактор Xa, ензим, който действа в ключов момент от процеса на съсирване на кръвта. Изследванията показват, че чрез комбиниране на антитромбоцитно лекарство с антикоагулант може да се използва двойно насочен подход. По-конкретно, изследванията показват, че чрез комбиниране на антитромбоцитния ASA с ривароксабан рискът от инсулт, сърдечно-съдова смърт и сърдечен удар се намалява при пациенти с хроничен КБС и ПАБ. Тази констатация от проучване на фаза III COMPASS се основава на използване на доза ривароксабан, 2,5 mg два пъти дневно плюс ASA 100 mg веднъж дневно, в сравнение с употребата на ASA 100 mg веднъж дневно.

Резултатът от първичната композитна ефикасност при остра исхемия на крайниците (ОАНК), ампутация, сърдечен удар, исхемичен инсулт или сърдечно-съдова смърт, е намаляване с 15% (HR 0.85, 95% CI 0.76-0.96). Налице е 28% понижаване на хоспитализациите, свързани с ПАБ или с КБС (HR 0.72, 95% CI 0.62-0.85). Съдова доза ривароксабан 2,5 mg BID, плюс аспирин 100 mg OD, значително намалява относителния риск за ОАНК, основна ампутация поради съдова етиология, сърдечен удар, исхемичен инсулт или сърдечно-съдова смърт, с 15% (HR 0.85 , 95% CI 0,76-0,96, P = 0,009), както и с 12% понижава шанса за по-нататъшна реваскуларизация.

Сърдечна недостатъчност

Проведе се виртуално събитие на тема: „Байер в сърдечно-съдовите заболявания: днес и утре“
Проф. Каролин Лам

Проф. Каролин Лам е старши консултант на Националния сърдечен център в Сингапур; Научен съветник на Координиращия център за клинични изпитвания в SingHealth, член на научната организация EXCO на академичната клинична програма за сърдечно-съдови науки на SingHealth Duke-NUS и член на Института за прецизна медицина SingHealth Duke-NUS. Клиничната подспециалност на проф. Лам е сърдечната недостатъчност и тя е призната в световен мащаб за своя опит в СН със запазена фракция на изтласкване. Тя също има опит в сърдечно-съдовите заболявания на жените, хемодинамиката, ехокардиографията, биомаркерите и клиничните изпитвания.

Тя представи лекция на тема: „Изследване на нови възможности в управлението на сърдечната недостатъчност (CH)“. Аудиторията чу анализ на сегашната ситуация на лечението и съществуващите неудовлетворени нужди на пациенти с хронична СН.

Сърдечна недостатъчност (СН) се отнася до намаляване на способността на сърцето да изпомпва достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото от кръв и кислород. Възниква, когато свиването или релаксиращото действие на сърцето е недостатъчно.

56% от пациентите със СН се рехоспитализират в рамките на 30 дни след влошаване на СН, като всяка хоспитализация почти удвоява риска от смърт. СН засяга над 60 млн. души по света и всеки 1 на 5 е изправен пред риск от развитие. Прогнозата за пациенти със СН е лоша, като около 50% от пациентите умират в рамките на 5 години от диагнозата.

Има три основни типа хронична сърдечна недостатъчност: СН с намалена фракция на изтласкване (HFrEF) (EF ≤40%), СН със средночестотна или леко намалена фракция на изтласкване (HFmrEF) (EF 40–49%) и СН със запазена фракция на изтласкване (HFpEF) (EF> 50%). Симптомите включват замаяност, умора, задържане на течности и подуване, задух, хронична кашлица и хрипове.

Проучването VICTORIA е рандомизирано, плацебо-контролирано, паралелно-групово, мултицентрово, двойно-сляпо, събитие-фазирано проучване фаза III, изследващо vericiguat при 5,050 пациенти с хронична СН с намалена фракция на изтласкване (HFrEF). Това е първото положително съвременно клинично проучване фаза III, фокусирано върху пациенти с тази форма на високорискова СН. Пациентите, включени в рамките на 6 месеца след влошаващо се събитие са рандомизирани на vericiguat, приемали до 10 mg перорално веднъж дневно в комбинация с налични терапии за СН или плацебо перорално веднъж дневно. Резултатите показват, че vericiguat се понася добре, което е в съответствие с профила на безопасност, наблюдаван в предишни проучвания. Профилът на безопасност на vericiguat също е положителен в комбинация с други терапии, използвани при пациенти със СН. Общата честота на нежеланите събития не е по-висока в сравнение с плацебо (32,8 срещу 34,8%). Степента на симптоматична хипотония (9,1% срещу 7,9%) и синкоп (4% срещу 3,5%) обикновено са по-чести при vericiguat от плацебо. По време на проучването VICTORIA не са наблюдавани повишени бъбречни нежелани събития като хиперкалиемия или понижаване на eGFR.

Хроничното бъбречно заболяване при Диабет тип 2

Проведе се виртуално събитие на тема: „Байер в сърдечно-съдовите заболявания: днес и утре“
Проф. Джордж Бакрис

Проф. Джордж Бакрис е професор по медицина и директор на Комплексния център за хипертония на Американската сърдечна асоциация в Медицинския университет в Чикаго. Той е публикувал над 800 рецензирани статии и глави от книги в областите на диабетна бъбречна болест, хипертония и прогресия на нефропатия.

Той представи пред онлайн аудитория темата: „Хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) при Диабет тип 2: Специфичен подход за справяне с незадоволените нужди“.

Хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) се разглежда като често усложнение, произтичащо от диабет. Освен това е независим рисков фактор за ССЗ. Въпреки добре контролираните нива на кръвната захар и кръвното налягане, много пациенти с ХБЗ и диабет все още преживяват прогресия на ХБЗ. Около 40% от хората с диабет тип 2 развиват ХБЗ.

ХБЗ с диабет тип 2 е основната причина за краен стадий на хронично бъбречно заболяване, а в напреднал стадий пациентите може да се нуждаят от диализа или бъбречна трансплантация, за да останат живи. Хората със ХБЗ и диабет тип 2 са три пъти по-склонни да умрат от сърдечно-съдова причина, отколкото тези, които имат само диабет тип 2. ХБЗ може да съкрати продължителността на живота на пациентите с диабет тип 2 с до 16 години, в сравнение с общата популация.

Ранното откриване е първата стъпка към предотвратяване на вредните бъбречни и сърдечно-съдови резултати. За ХБЗ с диабет тип 2 има два основни теста, които трябва да се използват и за да се определи колко добре функционират бъбреците и нивото на увреждане: съотношението между албумин и креатинин в урината (UACR) и прогнозна скорост на гломерулна филтрация (eGFR).

Finerenone е лекарство в проучване, което предлага нова стратегия за забавяне на прогресията на ХБЗ при пациенти с диабет тип 2. Finerenone е насочен към възпалението и фиброзата, основен двигател на прогресията на ХБ3, причинена от свръхактивация на минералокортикоидния рецептор (МР). Finerenone е нестероиден, селективен МP антагонист, за който се установява, че блокира много от вредните ефекти на свръхактивацията на МР.

След рандомизиране на 13 000 пациенти в широк диапазон на тежестта на заболяването, включително тези с ранно бъбречно увреждане и по-напреднали стадии на бъбречно заболяване, проучвателната програма, изследваща ефикасността и безопасността на фиренонон при ХБЗ с диабет тип 2, се превърна в най-голямата фаза III клинична програма досега с тази популация на пациентите. Програмата включва две проучвания (FIDELIO-DKD и FIGARO-DKD), оценяващи ефекта на finerenone спрямо плацебо върху бъбречните и сърдечно-съдовите резултати.

Петя Петрова, MedicalNews