България бе първата държава, избрана за домакин на нов формат AO Recon

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Необходимостта от социална дистанция в името на общественото здраве и превенцията на COVID-19 преобърнаха дългоутвърдените във времето стандарти за интелектуална комуникация и дори образование.

България бе първата държава, избрана за домакин на нов формат AO Recon

Под ръководството на проф. Пламен Кинов, ръководител на Клиниката по ортопедия на Университетска болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“, беше проведен първия онлайн курс на международна организация по ендопротезиране AO Рекон.  Базираната в Швейцария световна асоциация избра България за домакин на пилотен онлайн проект “AO Recon Hybrid Course Principles of hip and knee replacement“. Курсът съчетава онлайн сесии за колянно и тазобедрено ендопротезиране, и практическа част. Образователните  програми на AО Рекон са едни от най-престижните и важни в областта на протезирането и всички водещите ортопеди са минали обучение през програмата.

Председателите на курса проф. Пламен Кинов от Клиниката по Ортопедия и Травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ и световноизвестния ортопед Бас Масри от Ванкувар, Канда заедно с лекторите в курса – водещи специалисти от България и САЩ, Канада, Германия, Гърция, Словения и Хърватия, представиха пред младите си колеги от България новостите в ендопротезирането.

България бе първата държава, избрана за домакин на нов формат AO Recon

Събитието се проведе в онлайн вариант от 10 до 26 август тази година. Двата модула – за колянно и тазобедрено протезиране бяха разделени на 5 сесии в продължение на няколко седмици. Участниците имаха ценната възможност да участват в групови дискусии и да отправят директни въпроси към лекторите.

България бе първата държава, избрана за домакин на нов формат AO Recon

В Университетска болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ беше проведена и практическата част на курса. При спазване на строги мерки за превенция на COVID-19, обучаващите се млади ортопеди преминаха и през емблематичната за АО практическа част на курса. Начинаещите лекари имаха възможността да приложат научените тънкости в ендопротезирането върху макети и да се запознаят на практика с принципите и тенденциите на колянното и тазобедрено ендопротезиране, развивани от АО.

АО оцени онлайн курса като изключително успешен и потвърди плановете си да въведе алтернативния формат на онлайн обучение в бъдеще.