Акад. Б. Петрунов: Възможно е повторно боледуване от коронавирус

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

„Възможно е повторно боледуване от коронавирусната инфекция, това е безспорно“, каза пред БНР академик Богдан Петрунов, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите му, още няма категорични данни дали при второто заразяване болестта ще протече по-леко, но подчерта, че това е възможно, ако при първото боледуване организмът е изградил достатъчно антитела, които да подсигурят имунитета.

Акад. Петрунов коментира още, че не по-малко от 1 година ще е необходима, за да има категорично доказателство, че е създадена безвредна и ефективна ваксина.

„Необходимо е задължително продължително изследване“, заяви той и подчерта, че нито една световна агенция няма да разреши използването на ваксина масово на хора, ако не е доказана нейната безвредност. Той даде пример от САЩ, където започна изпитание на създадена ваксина и предвиденият за това срок е фиксиран – 2 години.

Акад. Богдан Петрунов заяви още, че е естествено с напредването към сезона, характерен за настинки и грипове, да се увеличи броят на заразените с Covid-19, както и смъртността сред заболелите.