Д-р Н. Брънзалов: Тестовия период на електронната рецепта ще започне преди 1 януари

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Надявам се да бъде колкото може по-кратък. Докато лекарите не видим, че системата работи без никакви проблеми, които неминуемо ще се появят в началото, няма да я въведем. Това заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов пред бТВ. Неговите думи са след изказването на здравния министър Костадин Ангелов, че до края на годината страната ще е готова с електронната рецепта.

Д-р Брънзалов обясни, че рецептурните книжки ще отпаднат като изискване за отпускане на медикаменти, а електронната рецепта ще е облекчение за пациентите.

„По никакъв начин електронната рецепта не измества прегледа от лекар. Тя ще бъде издадена след това. Пациентът няма да излиза с лист хартия от кабинета“, уточни той.

Лекарят обясни, че след като електронната рецепта бъде въведена в Националната здравна информационна система и получи номер, той ще се идентифицира в аптеката, като фармацевтът вижда какво е лекарството и го отпуска на пациента.

Д-р Брънзалов обясни, че ако на електронната рецепта има 3 медикамента, а в дадена аптека има само 1 – пациентът ще може да вземе само този, като без допълнителни листи може да отиде в друга аптека, за да вземе останалите.

Най-вероятно в началото идентификацията ще става с ЕГН и имената на пациента. Факт ще е и по-голямата отчетност, коментира той.