РЗИ: Кметовете трябва да следят заразените с коронавирус

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Задължение на кметовете е да следят за заразените с коронавирус и карантинираните хора в съответните населени места. Това се казва в писмо, разпространено от РЗИ-Пазарджик, предаде БНР. Позицията е по повод недоволството на 30-те кмета от общината, които твърдят, че от два месеца нямат никаква яснота за хода на развитието на Covid-19, тъй като никой не ги информира за това.

Във връзка с недоволството на кметовете, което бе отразено и в медиите, Регионалната здравна инспекция уведомява, че със заповед на министъра на здравеопазването от 29 май, общините имат достъп до данните за  лицата поставени под карантина и доказаните случаи на Covid-19 чрез Националната информационна система.

Достъпът до информацията се осъществява чрез квалифициран информационен подпис след предварителна регистрация.

Самата регистрация се осигурява от Националното сдружение на общините, като по места се подават и служители, които да работят ежедневно със системата.  Регионалната здравна инспекция няма задължението да информира всеки един кмет за новозаразените и карантинираните, нито чрез имейл, нито по телефона, се казва още в разпространеното писмо.

Преди седмица кметовете на пазарджишките села сигнализираха, че втори месец нямат никаква информация за хода на заразата в населените им места, още повече, че се забелязва втора вълна на българи, които се завръщат от чужбина, заради усложнената икономическа обстановка там.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email