Доц. А. Кунчев: На Балканите има успокоение, но в Европа данните са тревожни

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

В момента определено се регистрира по-ниска заболеваемост. Сравнени двете седмици – тази и предходната – ние бележим спад на случаите. Само Естония е преди нас. Това коментира главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред бТВ.

По думите му, на Балканите може да се говори за успокоение, но за сметка на това – в Европа данните са тревожни. Като пример бе дадена Франция, където се отчита сериозен ръст на заболелите.

„Много динамична е обстановката, няма гаранция, че тенденцията може да се обърне. Общото впечатление е, че доста омръзна на обществото да се занимава с COVID, камо ли да се спазват някакви мерки. Лятото не оказа влияние“, отбеляза доц. Кунчев. „Вирусната пневмония не е нещо нечувано, независимо дали е предизвикана от COVID. По-добре е да се занимават инфекционисти и пулмолози“, напомни още той.

Доц. Кунчев коментира и положението в МБАЛ-Добрич, където се оказа, че се справят зле с овладяване на ситуацията, като се налага гастроентеролози да лекуват заболелите от COVID-19. Според него проблемът е породен от лошото управление на болницата. Той смята, че много малко лечебни заведения могат да се окажат в подобна ситуация. И допълни, че там вече е направена координация с необходимите специалисти и от РЗИ.

„Няма областна болница, която да няма места. Ако това се случи, имаме готовност“, увери той.

Доц. Кунчев коментира и как се държат българите в условията на коронавирус. „Всяко струпване на много хора на едно място повишава риска от заболяване. И носителят на вируса, и здравият човек носят маската, рискът от зараза е сведен до 4%. Когато има повече хора в затворено пространство, ще се повиши рискът“, отбеляза той.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email