Ваксината срещу COVID-19 – достъпна в Европа още в края на годината

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Разпространението на ваксината срещу коронавируса в европейските държави ще започне още в края на тази година. Това обяви гръцкият министър на здравеопазването Василис Кикилиас, цитиран от БНР. Той допълни, че южната ни съседка ще получи 3 милиона ваксини.

„Ако всичко се развива добре, в края на декември Гърция ще получи първата партида от ваксината, която е резултат от споразумение на Европейската комисия с университета в Кеймбридж. Първата партида ще е от 700 000 и впоследствие в рамките на няколко месеца Гърция ще получи общо 3 милиона ваксини“, заяви той.

Министър Кикилиас поясни, че предимство при ваксинация ще имат гражданите, които спадат към рисковите групи.

Лекарите в Гърция препоръчват да се започне ваксиниране срещу сезонния грип още от следващия месец, като Атина е закупила достатъчно ваксини от този тип.

Министърът на здравеопазването отново прикани младите хора, да спазват мерките и да защитят рисковите групи от заразяване.

Властите съобщават, че ежедневно се взимат проби на пристанище Пирея от пристигащите от островите туристи. От тестваните стотици хора през първия ден няма нито един положителен резултат, отчетоха здравните власти.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email