Д-р Г. Николова: Положителният PCR тест „все още не означава заболяване“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Животът продължава, за COVID научихме достатъчно и можем да се справяне с неговото диагностициране. Това каза пред БНТ д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС, в отговор на въпрос защо бяха отворени нощните заведения едва дни след като имаше заповед за тяхното затваряне.

„Министерството на здравеопазването се мъчи да намери начин да спре разпространението на вируса. Трябва да се намери някакво равновесно положение, трябва да има баланс в системата и непрекъснато да ограничаваме хората. Това е една въздушно-капкова инфекция – какво да направим, да спрем да дишаме“, запита риторично д-р Николова.

Тя апелира да се спазват противоепидемичните правила – да се спазва дистанция, редовно да се мият ръцете и да ползваме дезинфектанти. При въздушно-капкова инфекция повечето хора ще срещнат вируса и голяма част от тях ще се заразят, прогнозира лекарят.

„Успокоителното е, че няма повишаване на пациентите в тежко състояние, на пациентите, които са интубирани, а процентът на починали се запазва“, отбеляза д-р Николова.

По думите й е важно да се разбере, че положителният PCR тест „все още не означава заболяване“. „Трябва да имате и клиника – трябва да имате температура, болка в гърдите, кашлица. Тогава ще започнем да правим някаква терапия и ще разграничим дали човекът има носителство или е болен“, обясни тя.

Вирусът съществува, но това не бива да се превръща в страх, който да ни пречи да живеем. Трябва да се съобразяваме с факта, но не и да не излизаме навън, за да не се заразим, призова общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Според нея личните лекари трябва да имат възможност да назначават PCR тестове, защото към тях се обръщат пациенти със симптоми и са били с контакт със заразен или болен. „Трябва да имаме права да назначим теста, трябва да има пункт, към който да ви насочим, за да се направи този тест. Ако има пациент, който не е добре и няма личен лекар, той би могъл да се самонасочи към този пункт, ако знае къде се намира“, призова д-р Николова.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email