Вчера беше преминат прагът от 750 000 починали по света от COVID-19

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Най-много жертви има в Латинска Америка и Карибите. Според оповестените от Франс прес данни, загиналите там са около 230 000, а почти половината от смъртните случаи от коронавирус са регистрирани в четири страни – САЩ (166 038), Бразилия (104 201), Мексико (54 666) и Индия (47 033).

Същевременно Световната здравна организация информира, че няма доказателства, че коронавирусът може да се разпространи от храна или опаковки и призова хората да не се притесняват, че вирусът може да влезе в хранителната верига, предаде Ройтерс, цитиран от БНР.

Уверенията идват малко след като два китайски града казаха, че са намерили следи от коронавируса във внесени пилешки крилца от Бразилия и по външната опаковка на замразени еквадорски скариди.

„Хората не трябва да се страхуват от храната, опаковането на храната или преработката или доставката на храната. Няма доказателства, че храната или хранителната верига участват в предаването на този вирус“, заяви Майк Райън, ръководещ програмите за спешни действия на СЗО.

През последното денонощие бе регистрирано и ново увеличение на случаите на зараза с новия коронавирус в Италия. Към вчера вечерта за последните 24 часа са регистрирани 523 нови случая на зараза, предаде АНСА.

В областта Венето има най-много нови случая на зараза (84), следвана от Ломбардия (74), Лигурия (63) и Сицилия (42). Общо в страната от началото на епидемията са починали 35 225 души, а заразените са общо 252 235.

Бразилските власти съобщиха за 60 091 нови случая на зараза с коронавируса и за 1261 случая на смърт за последното денонощие, предадоха световните агенции. В страната са регистрирани 3 224 876 случая на зараза от началото на пандемията. Починалите са общо 105 463.

Във Венецуела властите съобщиха, че от коронавирус е починал ръководителят на правителството на окръжния район Каракас и кмет на града – 70-годишният Дарио Вивас, който бе съюзник на президента Николас Мадуро, предадоха световните агенции. Вивас обяви на 19 юли, че е заразен с коронавируса.

Във Венецуела има 29 088 случая на зараза и 247 случая на смърт, според официалните данни.

Перу премина границата от 25 000 починали и на половин милион случая на зараза, предаде Франс прес.

В Мексико заразените с коронавируса са вече над 500 000. Страната в партньорство с Аржентина и фармацевтичната компания Астра Зенека ще помогне за производството на ваксина срещу коронавируса, която би могла да бъде разпространена в региона следващата година, допълва Ройтерс. Първоначално ще бъдат произведени 150 милиона дози, като целта е накрая най-малко 400 милиона дози да бъдат раздадени в района.

Потвърдените случаи на зараза с новия коронавирус в Германия се увеличиха с 1449 за денонощие до общо 221 413, предаде Ройтерс, като се позова на института „Роберт Кох“. За последното денонощие починалите в страната са 14; общо 9225 души от началото на пандемията.

Южнокорейските здравни власти съобщиха за 103 нови случая на зараза с коронавируса в страната за последното денонощие. Това е най-голямото увеличение за 24 часа от март насам, предадоха световните агенции. От новите случаи само 18 са внесени отвън, а останалите 85 са предадени на местно ниво. Най-много случаи на зараза има в столицата Сеул и в околната провинция.

От началото на пандемията в страната са потвърдени 14 973 случая на зараза, в това число и 305 починали.

Здравните власти предупреждават за ново увеличение на заразените заради увеличаването на пътуванията в летния сезон.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email