Първата ваксина срещу коронавирус бе регистрирана в Русия

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Това обяви на съвещание с правителството президентът Владимир Путин. По думите му, ваксината е достатъчно ефективна и формира устойчив имунитет. Путин изрази надежда, че масовото производство ще започне в най-скоро време и подчерта, че ваксинацията в Русия трябва да бъде доброволна, информира БНР.

Министърът на здравеопазването Михаил Мурашко допълни, че ваксината ще бъде предложена първо на най-рисковите групи: медицинските работници и учителите. От 1 януари догодина тя трябва да бъде достъпна за всички. Ваксината ще се произвежда от Националния център по епидемиология и микробиология „Гамалея“ и руска фармацевтична компания. Интерес към препарата е проявен и от чужди държави, заяви здравният министър.

„Доколкото ми е известно, днес сутринта е регистрирана за първи път в света ваксина срещу новата коронавирусна инфекция…Знам, че тя работи достатъчно ефективно, формира устойчив имунитет и, повтарям, преминала е всички необходими проверки“, изтъкна държавният глава Владимир Путин. Той съобщи още, че една от дъщерите му се е ваксинирала.

„В този смисъл тя взе участие в експеримента. След първата ваксина температурата ѝ бе 38 градуса, на следващия ден – малко над 37 и това беше…След втората ваксинация също вдигна малко температура. Чувства се добре“, посочи Путин.

И подчерта, че „при много хора въобще няма някакви външни прояви“ или температура след имунизация.

Впоследствие на специален сайт, посветен на ваксината, бе съобщено, че тя ще се казва „Спутник V“.

„През 1957 г. успешното изстрелване на първия космически спътник в СССР активизира космическите изследвания в целия свят. Заради това сравнение ваксината получи названието „Спутник V“, се посочва на сайта.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email