Министър Ангелов: “Ситуацията в Добрич не е добра”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

„Ситуацията в Добрич не е добра. Не е драматична, но не е добра. През май имаше 0 случая на ковид-19, през юни 7, през август 580. Това е притеснителен ръст. Циркулацията на вируса е интензивна. Ако не се вземат мерки, тази тенденция ще продължи”, предупреди държавният здравен инспектор Ангел Кунчев за болницата в Добрич.

Той отправи критики към здравното заведение. Кунев посочи, че болницата „подпомага за разпространението на вируса”.

„Тенденцията засега не е добра, тя обаче може да се обърне в рамките на 2-3 седмици, ако се вземат необходимите мерки”, смята д-р Кунчев. Ако това не се случи, към края на годината, когато ще има и сезонен грип, нещата могат да станат неуправляеми.

„Видях смесване на потоците на пациентите, които са неизвестни – т. нар. чисти пациенти и тези с ковид инфекция”, коментира здравният министър д-р Костадин Ангелов.

„Друго нещо, което не ми хареса – на територията на лечебното заведение видях да влизат хора без предпазни средства, по различни причини, някои, за да носят храна на близките си, други на посещения”, посочи Ангелов.

„Всички говорят за липсата на организация”, подчерта здравният министър и заяви, че ще инициира свикване на общо събрание и избор на нов изпълнителен директор на болницата в Добрич.

Д-р Ангелов обясни, че България е подписала споразумение, като страна-членка на Европейския съюз, така че българите да имат достъп до ваксина, когато има такава ефективна и отговаряща на европейските норми за здравна безопасност. Има възможност да бъдат поръчани 2 милиони ваксини, които ще бъдат поставяни безплатно и по желание на най-уязвимите групи, като хронично болните и възрастните хора. България може да се откаже в рамките на 5 дни от това споразумение, ако има по-добра алтернатива.

Министърът на здравеопазването коментира, че на връщане от Добрич е спрял в бензиностанция. Вътре повечето хора не са носили задължителните предпазни маски.

„Никаква дистанция, никаква дисциплина и никаква хигиена”, отчете д-р Ангелов. „Всички негативни резултати, които имаме до момента и в домовете за възрастни хора и на други места, се дължат на неспазване на предписаните предпазни мерки”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email