Проф. Р. Александрова: Лечението с плазма е обещаващо по отношение на COVID-19

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Ситуацията с разпространението на COVID-19 по света и у нас е динамична. Към момента няма нищо тревожно, въпреки това трябва да сме внимателни и отговорни. Не бива да пренебрегваме личните средства за защита – трябва да разберем, че това не се налага самоцелно, не е каприз. Това каза в студиото на БНТ проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН.

По думите й, най-съществнеият въпрос е защо хората боледуват по различни начини – някои почти не усещат, а при други нещата са много драматични. Вероятно влияят много фактори – „нашата имунна система, срещата ни преди това с подобни човешки коронавируси“. Еднозначен отговор няма и да има, допусна проф. Александрова.

„Има хора, при които се срещат варианти на определени гени, които допринасят заболяването да протече по по-тежък начин. Това са данни от проучване, проведено с около 4000 пациенти в Испания и Италия. Тези гени са свързани с функционирането на имунната си система, с инфектирането на клетката с вируса“, коментира вирусологът. Специалистът обаче уточни, че проучванията са в началото и все още не е открит ген, който да е маркер за по-тежко прекарване на болестта.

Според нея напоследък намира потвърждение тезата, че предишните срещи на имунната ни система с коронавирусите, които предизвикват 15-30% настинки, ни помагат да се справим по-лесно с COVID инфекцията.

„Лечението с плазма е доста обещаващо. Идеята там е, че в плазмата на хората, които са преболедували, има неутрализиращи антитела. Те са изградени конкретно срещу този вирус и могат да го неутрализират“, каза още проф. Александрова.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email