Проф. А. Балтов: До края на септември случаите с COVID-19 вероятно ще са над 20 000

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Бързото разхлабване на мерките и дълго подтисканото чувство, че трябва да спазваме някакъв контрол, направи хората абсолютно непредпазливи, дори ги накара да мислят, че няма такава инфекция. Това доведе до трайно нарастване на броя на заразените. Това каза пред БНТ проф. Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

„Днес в болниците има 699 пациенти, от които 40 са в тежко състояние и са реанимация. При нас тази тенденция е постоянна от началото на юли. До момента само в „Пирогов“ сме лекували и лекуваме 91 пациенти, от които 51 са изписани“, отчете той.

Според него е трайна и тенденцията около 14-15% от заразените да постъпват в болница за лечение. Около 5% от тях са в тежко състояние и се нуждаят от реанимация.

„Рязко спадна възрастта на нуждаещите се от болнично лечение, защото младите са най-активната група хора, които не се и съобразяват с мерките, които бяха наложени – младите между 20 и 45 години. Прави впечатление, че възрастните хора все още се страхуват, спазват мерките и постъпват правилно, като носят маски не само в затворени помещения, а и докато са на улицата“, коментира професорът. Той прогнозира, че до края на септември случаите с COVID-19 вероятно ще бъдат над 20 000.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email