Обществени нагласи, здравна система, COVID-19 – части на един основен проблем

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Даниел Георгиев

Сега… тъй като все повече срещам мнението „ей тия лекари не спряха да взимат бонуси“ по отношение на средствата, които се отделят за медицинските специалисти на първа линия, искам да кажа следните факти:

1. Тези бонуси не са милиарди/милиони на човек – т.е. когато чуете, че се отделят 250 млн. лева за системата на здравеопазването, не си правете илюзията, че толкова получава един лекар само или 10-ма. Не. Знам, че е тъпо да го обяснявам, но всякакви хора има и след като има такива, които вярват в простотиите за разпространението на вируса по 5G антените, то ще го кажа този факт.

На много места в България болниците имат застаряващ персонал (лекари, медицински сестри) – толкова застаряващ, че да влиза в рисковата група на COVID-19. И този бонус не е само някаква прищявка, както за тях, така и за младите лекари, които още идеалисти и с Хипократовата клетва (така любима за цитиране от хора, не учили медицина) на уста се втурват да помагат.

Както едните, така и другите имат семейства, личен живот, от който те жертват време и внимание, за да бъдат на първа линия. Не се и оплакват. Единствено ви молят с публикации и снимки да бъдете по-отговорни, защото реално става дума за вашето здраве. И ако някой смята, че тези хора в бели престилки не заслужават и малкото благодаря, което се дава от бюджета, еми не знам какъв дебил трябва да си (и реално не искам да знам).

2. Това, което наблюдаваме в момента откъм финансиране и отделяне на пари за здравеопазването не е решение на кризата. Това е метод за търсене на решение.

Най-тъпото ще бъде, когато след като свърши COVID-19 кризата не се обърне внимание на здравната система и не се направят нужните реформи в нея. Защото с този нов коронавирус ни става ясно, че не сме готови (хората като цяло) за такава битка. И ако на други места в Европа не знаеха как да се извърши точно лечението, то тука в България ние тепърва започнахме да откриваме нужните лаборатории.

Т.е. бяхме с една крачка назад.

А на всеки му е ясно, че проблемите в здравната система не могат да бъдат решавани само и единствено с отпускане на някакви средства и дотам.

Така че, ако след коронавируса отношението е „е к’во пак реват там лекарите, нали им отпуснаха пари бая докато беше тоз’ вирус“, нещата въобще няма да са добре за бъдещи подобни предизвикателства (за по-сериозни – дори не ми се мисли).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email