Новият здравен министър: Следим цифрите, взимаме информирани решения

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

„В България наблюдаваме покачване на случаите на COVID-19. В Европа сме сред водещите страни по брой заболели на 100 000 души население. Това е резултат от подценяване на противоепидемичните мерки. Като че ли подценяваме опасността“. Коментарът направи пред БНР министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Според него контролът върху инфекцията е успешен, тъй като има достатъчен брой болнични легла, реанимационни легла, достатъчно количество лични предпазни средства. „Разработили сме план, който ще представим на Министерски съвет през следващата седмица. В плана е описано всичко, направено до момента. Разписали сме ясни критерии, когато достигнем определен брой, колко легла отваряме, знаем колко апаратура имаме… По европроект предстои да закупим апарати, които ще раздадем на общинските болници. Постепенно подготвяме системата си, в случай че се появи по-голям натиск“.

По думите му, всяко решение се взима след задълбочена дискусия и ясен анализ. „Следим цифрите, на базата на които вземаме информирани решения“, допълни министърът.

Средното увеличаване на клиничните пътеки ще бъде с около 10% от 1-ви август, поясни още проф. Костадин Ангелов. За всички на първа линия допълнителните пари са осигурени до края на годината, като общата сума е 107 млн. лева, а списъците се подават от директорите на лечебните заведения и от директорите на структури.

Проф. Ангелов сподели, че си е поставил ясен приоритет за националната здравна информационна система. Той изрази надежда, че до края на годината ще бъдат готови електронната рецепта и електронните направления. „Другата седмица предстои среща между екип на Министерството и Информационно обслужване, на която ще се представят всички функционалности на системата… Ако заработи тази система, ще можем да получаваме информацията в реално време“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email