САЩ планират да инвестират почти 1 млрд. долара във ваксина за COVID-19

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

САЩ удвоиха своя инвестиция до почти 1 милиард долара, за да ускорят напредъка в работата по потенциална ваксина срещу коронавируса от компанията за биотехнологии „Модерна“, предаде информационна агенция Франс прес, цитирана от БНР.

Днес започва решаващата последна фаза от клиничните изпитания на ваксината, която ще покаже дали тя е ефективна и безопасна. Вашингтон ще задели още 472 милиона към обявените по-рано 483 милиона за разработката, която вече ще може да обхване 30 000 участници.

В значително по-малката начална фаза експерименталната ваксина предизвика развитието на антитела срещу коронавируса у всички 45 доброволци. Съединените щати водят черната статистика в света по смъртност от коронавирус – там покосените от респираторното заболяване са 146 000. Ако работата на учените се увенчае с успех, благодарение на внушителната инвестиция милиони американци могат да бъдат ваксинирани до началото на следващата година.

Миналата седмица американското правителство обяви, че е сключило договор за 100 милиона дози потенциална ваксина против коронавируса с фармацевтичната компания „Пфайзер“, разположена в Ню Йорк, за почти 2 милиарда долара.

В момента по света почти 200 кандидат-ваксини са в процес на разработка, 23 от които са в клинична фаза и се тестват върху хора.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email