Проф. А. Балтов: В Европа сме на 3-4 място по възможност да се заразиш с вируса

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

„Първо се разхлабиха много мерките, което беше неминуемо, особено през лятото. Всички се бяха уморили от тях, защото бяха много строги в началото, но свършиха прекрасна работа за здравната система. И най-вече хората спряха да спазват трите Д и най-вече дистанцията и дисциплината. Контролът би трябвало да се осъществява от РЗИ, от МЗ и от БАПХ, но при тази обстановка в София, до колко е възможен той? За съжаление още не е отминала опасността от увеличение на случаите. Това, което виждаме през последните дни е, че се оформя нещо като плато, дай Боже да е така и да не стигаме бройката над 300“, каза проф. Асен Балтов пред БНТ.

Според него тази бройка е заложена като първа критична точка, защото леглата в болниците не достигат, отварят се нови отделения, но това намалява възможността да бъдат лекувани пациенти с други заболявания и води до косвени жертви, които не са свързани с коронавируса.

„Медици има достатъчно в големите градове. В малките – никога не е имало. Макар че в големите градове има медици, всеки се мъчи да работи по специалността си. Знаете, че в началото заявихме, че ако се наложи ще затворим и клиники с друг профил, за да се лекуват болни с COVID-инфекция, ако беше дошла такава сериозна вълна като във Франция, Италия, Испания, Великобритания и Швеция. Слава Богу, това не се случи и това е най-голямата полза от тези три месеца на спазване на мерките“, коментира професорът.

По думите му, всички болници би следвало да отделят между 5 и 10 легла за COVID-пациенти, а финансирането им се гарантира от тези 85% от лимита на лечебното заведение, които Касата изплаща. „Ако има само определени болници, които да лекуват тази инфекция, много бързо тези болници ще се задъхат. Най-големият проблем е умората у персонала. Невероятно умора се е натрупала за тези четири месеца. В началото работехме по съвсем друга схема – те работеха 14 дни в среда, а после 14 почиваха, но това се оказа изключително натоварващо, защото в тези скафандри е убийствено. Затова в момента в „Пирогов“ сме взели решение да бъдат на 12-часови дежурства“, каза проф. Балтов.

Сега в лечебното заведение има 32-ма лежащи пациенти, от които четирима са в интензивно отделение. „Постепенно бройката се увеличава през последните две седмици, като хубавото е, че има и много изписани. Само за този месец имаме 70 излекувани пациенти“, каза още проф. Балтов.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email