GlaxoSmithKline придобива 10% от немската CureVac

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Британската GlaxoSmithKline (GSK) съобщи днес, че ще вложи 130 милиона паунда, за да придобие 10% в германската биотехнологична компания CureVac. Целта е да стартират съвместно разработване на до пет ваксини на базата на мРНК технология (матрична РНК – mRNА – технология), която вече се използва от биотехнологията компания за създаване на ваксина срещу коронавируса.

Съществуващата разработка на мРНК базирана Covid-ваксина и програмите за изследване на ваксини срещу бяс на компанията CureVac не са включени в сделката, заявиха от GlaxoSmithKline, предаде БНР.

Сделката включва капиталова инвестиция на GSK в CureVac на стойност 130 милиона британски лири, авансово плащане в размер на 104 милиона британски лири в брой и 26 милиона британски лири за проверка на производствения капацитет в Германия. CureVac ще има право да получи и над 600 милиона британски лири, свързани с регулаторни и търговски етапи при разработването на ваксини, както и диференцирани авторски права при продажбите на продукти.

„Технологията на мРНК ваксина на GSK ни показа потенциала на тази матрична РНК технология да напредне в науката за развитието на ваксините, а опитът на CureVac допълва нашия собствен опит“, заяви президентът на GSK, отговарящ за ваксините, Роджър Конър.

През юни компанията CureVac обяви, че започва изпитания върху хора на своята експериментална коронавирусна ваксина.

По-рано този месец Европейската инвестиционна банка и CureVac подписаха споразумение за заем от 75 млн. евро за разработването на ваксина срещу инфекциозни заболявания, в това число и срещу коронавируса.

Компанията CureVac, базирана в германския град Тюбинген и подкрепена от Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, използва така наречения матричен РНК подход, който също така е възприет при разработване на Covid-ваксини от страна и на други компании като немската BioNTech в партньорство с американската Pfizer, както и американската компания Moderna.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email