Общинската болница „Св. Мина“ в Пловдив – със запорирани сметки

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Банковите сметки на болницата, където се лекуват и болни от коронавирус, са запорирани от частен съдебен изпълнител Константин Павлов по иска на ОББ заради неизплатен кредит, изтеглен  за медицинска апаратура още през 2012 г., информира „Марица“.

Кметът Здравко Димитров е внесъл по спешност  в Общинския съвет предложение за спасяване на болница „Св. Мина” с безлихвен заем от градския бюджет в размер на 270 000 лева. Толкова са и просрочените задължения на болницата към банката заедно с лихвите и таксите. 

Заемът  от 850 000 лева е договорен с ОББ на 22 февруари 2012 г. с цел закупуване на два апарата за рентгеноскопия и рентгенография. Според договора кредитът е обезпечен с имущество – компютърен томограф и скопично – графичен рентгенов апарат, а също така и с парични вземания. Парите трябваше да бъдат изплатени за седем години с 12 месеца гратис, но „Св. Мина” изпада във финансов колапс, от който не може да излезе и днес. През 2018 г. ОББ се съгласява да подпише анекс, като дава срок  заемът да бъде погасен до 20 февруари тази година.  

Заради продължителната финансова криза болницата изпитва недостиг на лекари и медицински сестри, текучеството е голямо.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email