Законова промяна за прозрачно създаване на Детска болница – иска неправителственият сектор

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Обществения съвет към Комисията за неправителствените организации и жалбите на гражданите препоръчва законова промяна за прозрачно създаване и управление на бъдещата Детска болница в София, информира БНР. Съветът, в който влизат представители на неправителствения сектор, е подкрепил гражданската инициатива за изцяло нова сграда на Детска болница в София.

Общественият съвет е поискал министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да отговори – защо няма анализ на потребностите, пълно и качествено задание, прозрачен конкурс и цялостен фонд за създаването на Детската болница.

Препоръчват се консултации с педиатри за ефективно управление на болницата и планирането на работната сила, включително осигуряване на статут, различен от сегашните търговски дружества и промяна на наредбата за специализация на лекарите, както и за медицинските сестри.

Решенията на Обществения съвет са препоръчителни за депутатите, но в становището се изразява надеждата, че те ще обърнат внимание на проблема.

Апелът идва на фона на решението на премиера да се събори старата 40-годишна сграда на болницата. На последното си заседание тази сряда, правителството създаде дружество с държавно участие със сто милиона лева, което ще управлява процесите на Детската болница.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email