Доц. Любомир Киров: Трябва да се създадат пунктове за пробонабиране за COVID-19 извън болниците

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

„Създаването на спешни пунктове за пробонабиране за COVID-19 извън болниците ще обезопаси лечебните заведения“, подчерта пред БНР доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

От сдружението и от Български лекарски съюз настояват за създаването на такива пунктове.

„Взетите в тези пунктове проби ще бъдат изпращани за изследване в лабораториите. Това, което е в плюс, е, че хората, които може да са инфектирани, няма да влизат в лечебно заведение или в лабораторията. Не е необходимо този, който взима пробата, да е специалист. Там могат да работят подготвени лица, лесно става обучението“.

Доц. Киров допълни следното:

„Когато дойде есента, сезонният грип, заболявания, които протичат като близнаци с коронавирусната инфекция по отношение на оплакванията, тогава не само PCR за COVID-19, а и повече тестове ще трябва да се правят, за да знаем за какво става дума. И двете инфекции могат да съществуват в един и същи човек“.

По думите на доц. Киров пунктовете трябва да са мобилни:

„В София трябва да има поне по един във всеки район. Това е въпрос на логистика, така че хората, които подлежат на изследване, бързо и лесно да достъпят до тези пунктове. А не да ходят напред-назад и ако са болни, знаете какво може да се случи“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email