ЕК се е споразумяла с производителите на лекарства за доставяне на медикаменти за лечение на COVID-19

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Европейската комисия е сключила споразумения с производителите на лекарства Roche и Merck KGaA, за да подсигури доставки от експерименталните медикаменти за лечение на COVID-19 на двете компании. За това съобщава източник на ЕК, пожелал анонимност, цитиран от Инвестор.

Споразуменията включват медикамента за лечение на ревматоиден артрит на Roche tocilizumab, и този на Мerck за терапия на множествена склероза Interferon beta-1a. И двете лекарства са потенциални кандидати за лечение на новия коронавирус. Според сделката компаниите ще доставят лекарствата на всяка държава членка на ЕС, която иска да направи поръчка, посочва източникът, който обаче не разкри условията на споразуменията.

От Ройтерс не са могли да се свържат с Roche, Merck или ЕК за коментар.

Roche провежда финални тестове на своя медикамент сред 330 пациенти. Той бе тестван върху пациенти с коронавирус в комбинация с ремдесивир на Gilead – единственото лекарство досега с разрешение от ЕС за лечение на пациенти с COVID-19.

В началото на юни обаче тестове в Италия на tocilizumab при пациенти с начален стадий на COVID-19 не можаха да потвърдят, че медикаментът помага за лечението им.

Interferon beta-1a от своя страна е разработен от швейцарската фирма Serono, преди Merck да я купи.

И двете лекарства са насочени към протеин в човешкото тяло, свързан с възпалителните процеси, и се предполага, че могат да имат положителен ефект при пациенти, страдащи от т. нар. цитокинова буря – реакция на имунната система, която може да доведе до тежки последствия за болния.

В писма до ЕК двете компании са заявили, че могат да отговорят на търсене от ЕС, посочва източникът, който обаче е отказал да каже кои държави имат интерес от медикаментите.

Страните членки сега трябва да договорят с компаниите нужните количества от лекарствата.

Властите в Брюксел също така водят преговори с Gilead за доставки на ремдесивир. Блокът също така иска да резервира и доставки от ваксините, разработвани от Johnson & Johnson и Sanofi.

През юни Франция, Германия, Италия и Холандия заявиха, че са си подсигурили 400 млн. дози от потенциалната ваксина срещу COVID-19 на британската AstraZeneca.

Източник: Investor.bg

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email