ОПЛ настояват за правото да издават направления за PCR-тест за COVID-19

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Общопрактикуващите лекари продължават да настояват да имат правото да издават направления за изследване за коронавирус.

Преди месец бе дадена възможност PCR тестът да се заплаща от НЗОК. Първоначално зелена светлина за това даваха само епидемиолозите в Регионалната здравна инспекция. 

“След време това правило се промени и се даде възможност направлението за изследването да се дава от инфекционисти, както и от специалистите по вътрешни болести”, уточни пред БНР доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

„НЗОК заплаща 2500 PCR теста (на ден – бел. ред.) и както и да се разпределят те между 4100 лични лекари и около 2000 специалисти, всеки може да си направи сметка за какво число от хора става дума. Ние нямаме право да назначаваме  PCR тестове, което една много груба грешка“, категорично заяви доц. Любомир Киров. 

Председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари обясни, че пациентът се изпраща от ОПЛ към специалист, който пък издава направление за изследване за коронавирус. Това право трябва да има личният лекар, смята доц. Киров. 

От Сдружението вече повече от месец настояват до септември да се преосмисли колко тестове да се осигуряват по Здравна каса, защото тогава ще се увеличи броят на хората, заболяващи и от традиционния грип, а нуждата от тестове ще бъде по-голяма. По повод казуси, в които пациентът е под карантина с положителен PCR тест и трябва сам да следи дали симптомите му се влошават и да реши кога да потърси болнична помощ доц. Киров заяви:

„Лечение за този вирус, както е известно, засега няма. Затова аз лично мисля, че не трябва хората така да се въвеждат в  заблуждение, че се лекуват, не –  това е подкрепящо лечение – има един алгоритъм и всеки един лекар може да го проведе. Ако не се стигне до там да се налага обдишване и случаят е тежък. Иначе човекът си следи за оплакванията и ги споделя с личния лекар“.   

На въпрос как личният лекар издава рецепта за антибиотик на пациент, който е под карантина, доц. Киров обясни, че ОПЛ може да се обади в самата аптека, когато човекът, който ще купи лекарството се намира в нея. За другите, леки случаи не се изискват лекарства по лекарско предписание, уточни доц. Киров.  

По повод конспиративните теории, че коронавирус не съществува, специалистът е категоричен, че между лекарите няма да има кой да каже, че вирус няма.

Източник: БНР

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email