Доц. Костадин Ангелов: Ситуацията с COVID-19 в момента е заради всички, които не спазиха мерките

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Това, което се случва, е очаквано заради всички онези хора, които не спазваха мерките. Цифрите на заразените днес са доста по-големи от вчерашните, но е важно какъв процент от тези хора имат нужда от болнично лечение, от интензивни грижи. В момента ситуацията изглежда контролируема”. Това заяви директорът на „Александровска болница” доц. Костадин Ангелов пред NOVA.  

Кога ще бъдат запълнени и интензивните легла, д-р Ангелов не се нае да прогнозира.

„Видяхме, че голяма част от прогнозите, дадени в началото, не издържаха проверката на времето. Следим динамиката за 1-2 седмици и на тази база се взимат решения. Ако видим, че тази ситуация започва да заплашва капацитета на лечебните заведения, ще се вземат мерки”, допълни д-р Костадинов.

„Не мисля, че пак трябва да се връщаме към барикади и да затваряме градове, но тези мерки са възможни”, коментира още директорът на „Александровска болница”.

По думите му българската система е изправена пред огромно предизвикателство по отношение на специалистите.

„Имат много извънреден труд, много нощен труд. По целия свят пациентите, които имаха нужда от болнично лечение, не бяха лекувани само от инфекционисти, а от всякакви специалисти”, обясни д-р Костадинов. И допълни, че такъв проблем не се решава за няколко дни.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email