Доц. Росен Михайлов: Всяка положителна проба за COVID-19 трябва да доведе до мерки

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Всяка положителна проба за COVID-19 трябва да доведе до някакви мерки. Ако не е съвсем правилен начинът на вземане на една проба, това може да доведе до фалшива отрицателна проба, но не и до фалшива положителна”, каза пред БНР доц. Росен Михайлов.

Доц. Михайлов е управител на верига лаборатории, които правят тестове за COVID-19, включени в представителния списък на лаборатории, чиито данни се отчитат от Националния оперативен щаб. Той уточни, че за да излезе нещо положително, трябва да го има.

“Дори да има съмнение, по-добре да се приеме, че пробата е положителна и да се ограничат контактите, докато се направи втора”, обясни доц. Михайлов.

Tой посочи, че дори веднага след положителен резултат от тест да се направи втора проба, която да е отрицателна, това ще е за успокоение на пациента, но две седмици след първата положителна проба трябва да се направят две проби и те трябва да са отрицателни, за да се счита, че няма инфекция.

Доц. Михайлов акцентира върху личната отговорност на хората при спазването на противоепидемичните мерки, за да не се разпространява вирусът.

Източник: БНР

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email