Проф. М. Кожухарова: Няма място за паника

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Няма място за паника. Епидемиологичните данни сочат, че броят на хората с тежко и сериозно протичане на COVID-19 не е висок. Това каза в интервю за „Хоризонт“ проф. Мира Кожухарова.

По думите й, с отпускането на мерките е нормално вирусът да има по-широко разпространение. Резултатите от това разпространение продължават да бъдат много добри, защото независимо от повишения брой положителни за коронавирус, броят на хорат с тежко и сериозно заболяване изобщо не е висок, коментира специалистът.

По отношение на използвания доскоро от Националния оперативен щаб (НОЩ) термин „клъстерно разпространение“, според проф. Мира Кожухарова става въпрос за огнища на зараза, които възникват едно от друго, което означава, че вирусът се разпространява сред обществото, а това по думите й „не е нито странно, нито тревожно“.

„Няма място за нищо тревожно или за паника. Няма и нищо ново по отношение на извънредната епидемична обстановка, която се удължава. Такива бяха и обясненията на Щаба – че това се прави от административна гледна точка, за да има основание да се разпореждат по-лесно мерки при възникване на необходимост“, посочи проф. Кожухарова.

Относно препоръката на НОЩ областните щабове по места да решават какви мерки да прилагат за ограничаване на коронавируса, специалистът смята, че това е трябвало да стане по-рано. „Областните щабове във всички случаи трябва са по-активни при вземането на ефективни мерки, отколкото тези решения да се вземат на централно ниво“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email