Д-р И. Маджаров: НЗОК все още не заплаща PCR тестовете

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

„Националната здравноосигурителна каса все още не заплаща PCR тестовете за коронавирус, а в страната се правят хиляди“. Това заяви пред БНТ д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

„В момента задаваме тези въпроси на НЗОК и ние от Лекарския съюз се питаме: Ако не ги е заплатила Здравната каса, кой ги е платил? Или лечебните заведения и лабораториите са се бръкнали за тяхна сметка, или пациентите. Да контролираш епидемия като оставяш лечебните заведения за своя сметка да тестват пациенти, или самите пациенти да си плащат, поради това, че са притеснени за здравето си, да се тестват, не е коректно“, каза той.

Според сметките на д-р Маджаров у нас дневно се правят 2500-3000 теста, а за месец май от Здравната каса са платили едва за 330 теста за цялата страна. „Това е при положение, че НЗОК е разчела средства за 2400 теста на ден. Кой ги поема? Тази тема, продължена с другата: Как си купуват болниците скъпи предпазни средства, как си купуват дезинфектанти, поставя много въпроси, затова самото твърдение: Видите ли ние плащаме за дейност на болниците, не е много коректно, защото тази дейност не се извършва на поляна – нито прегледът, нито операцията. В момента тихо и полека болниците вървят надолу във финансовото си състояние, на фона на това, че виждаме, че няма рискове от дефицит в НЗОК, а и събираемостта от здравни вноски върви добре“, посочи председателят на съсловната организация на лекарите.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email