България – близо до откриване на медикамент срещу коронавируса

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Това обяви днес здравният министър Кирил Ананиев на пресконференция, състояла се в здравното ведомство.

По думите на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фармацевт Богдан Кирилов, още през месец май е започнало клинично изпитване с антипаразитното лекарство ивермектин. „До момента за него са набрани 30 пациенти. Изпитването се провежда в 9 болници в България“, заяви Кирилов, цитиран от Нова телевизия.

Според Кирилов, страната ни е първата в ЕС, която стартира подобно изследване. Той допълни, че желанието на медицинските специалисти е да бъдат добавени нови болници и още пациенти.

Медикаментът се използва от десетки години при инфекции, предизвикани от паразити. „Той е с познат профил на безопасност. По отношение на самото клинично изпитване – в края на месеца, след като са готови първичните данни и техният анализ, ще можем да оповестим повече информация”, допълни Кирилов. Той информира, че „в едното рамо пациентите получават от лекарствения продукт, а в другото плацебо“, както при всяко стандартно клинично изпитване. Очаква се повече информация за медикамента да има в юли или началото на август.

„През последните месеци протече бурен дебат за хидроксихролохина като метод за лечение”, заяви по време на брифинга ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. „В Китай това беше основното средство, с което се лекуваше COVID-19, освен още 20 други препарата. За някои имаше обнадеждаващи резултати. Единственият препарат, който като че ли се утвърди беше хидроксихлорохина”, припомни той.

„След това се разви сагата с ремдесивир – скъп и също не утвърден за лечение, а само да спешна употреба препарат. В момента той е утвърден за лечение в САЩ, използва се и в редица европейски страни”, допълни Мутафчийски.

„Помните как СЗО прекрати боравенето с ремдесивир. След седмица обаче се оказа, че статията за него в авторитетно издание не почива на достоверни данни, а на компютърни симулация, вместо на клинични изследвания”, каза още той. „След това СЗО възобнови проучванията, доколкото СЗО въобще е натоварена с това. Както виждате в САЩ и у нас леченията се ръководят по начин, утвърден от гилдии, а не от СЗО. СЗО дава общите насоки за лечение и разпространение на болестта”, коментира Мутафчийски.

И допълни: „През последните два дни СЗО каза, че прекратява изследвания с хидроксихлорохин без да мотивира защо, а не защото не е надежден. Все още той не е отхвърлен като метод за лечение на заболяването”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email