Tesla Inc ще предостави технология на CureVac за потенциална ваксина срещу COVID-19

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Компанията “Тесла” (Tesla Inc) изгражда мобилни “принтери” за молекули, за да помогне на немската компания CureVac да разработи потенциалната ваксина срещу COVID-19, написа в Туитър изпълнителен директор на производителя на електрически автомобили Илон Мъск.

CureVac, биофармацевтична компания със седалище в Тюбинген, заяви, че разработва преносими, автоматизирани мРНК производствени единици, които нарича “принтери” и които Илон Мъск описва като “РНК микрофабрики”.

Те са проектирани да бъдат изпращани до отдалечени места, където могат да се произвежда на конвейер кандидата за ваксина и други терапии на базата на матрична или информационна РНК (мРНК или иРНК ) в зависимост от “формулата”, подадена в машината.

Ако кандидатът за ваксина спечели одобрението, той ще разполага с производствени площадки, които са регулаторно одобрение в Германия, с капацитет за производство на стотици милиони дози.

Компанията, базирана в Тюбинген и подкрепена от Фондация Бил и Мелинда Гейтс, е пионер в така наречения мРНК подход, който също така се следва от компанията BioNTech и нейния амрикански партньор Pfizer, както и от друга американска компания Moderna, посочва Ройтерс.

CureVac също така изгражда нов стационарен обект, който може да увеличи продукцията си десетократно до милиарди дози.

“Микрофабриките” ще бъдат изградени в Tesla Grohmann Automation в Германия, посочи Илон Мъск в Туитър късно в сряда вечер.

“Тесла” придоби компанията, която разработва автоматизирани производствени системи за батерии и горивни клетки през 2016 г., за да разшири производството си.

Според източник на Ройтерс, CureVac вече работи с Tesla Grohmann за разработването на технологията за мобилни принтери.

Самият Илон Мъск не представи по-подборни планове, като на този етап от Tesla и CureVac няма коментар на подадената от него информация в Туитър.

Източник: БНР

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email