От 1 август цената на клиничната пътека за лечение на COVID-19 става 1200 лева

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Увеличава се цената на клиничната пътека, по която се лекува COVID-19, каза пред журналисти председателят на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-министър на здравеопазването Жени Начева след среща с представители на Българския лекарски съюз.

От 1 август цената на клиничната пътека ще бъде 1200 лева, каза Начева и допълни, че ще се повишат цените и на други пътеки в областта на инфекциозните заболявания, информира БТА. Обсъжда се и повишаването на цените на всички клинични пътеки.

Начева посочи още, че се обмисля повишаване на цената на клиничната пътека за физиологично раждане – да стане 1100 лева. Няма да се промени нивото на заплащане от страна на НЗОК за раждане по оперативен път. В момента цената на двата вида раждане е една и съща и това е довело да редица медицински диспропорции, обясни тя.

Новостите ще бъдат въведени чрез сключване на анекс към действащия Национален рамков договор. Гарантирали сме и сме разчели средствата, и към момента няма тревожни тенденции в приходите към бюджета на НЗОК, и предлаганите промени са правилно разчетени, допълни Начева. Механизмът за финансиране на болниците – в размер на 85 процента, ще бъде до края на септември, засега, посочи тя. Увеличението на цените на клиничните пътеки ще е за сметка на оперативния резерв на НЗОК, в който към момента неразпределените средства са около 80 млн. лева.

Недопустимо е да се иска резултат от PCR тест за коронавирус преди хоспитализация на пациент, подчерта Начева. По думите й се обмисля цената на теста до бъде включена в дадената клинична пътека, по която е приет за лечение пациентът. Според Начева средствата са разчетени така, че парите на НЗОК да стигнат. Начева каза още, че се създава ред да не се случва болниците да искат от пациента направен PCR тест, а ангажимент на лечебното заведение е да се направи съответната диагностика.

В момента няма задължение при прием на пациент в болница да се изисква от него да има направен тест за коронавирус, подчерта проф. Николай Габровски, заместник-председател на съсловната организация. След днешните разговори се обединихме да бъде променена цената на клиничната пътека по такъв начин, че да се осигури защита на медицинския персонал и някакъв начин за тестване на пациента.

Не се предвижда приетите в болница пациенти да плащат сами теста си, добави той. Не е редно тестът да е задължителен преди прием в болница, каза проф. Габровски.

Промените в цените на инфекциозните клинични пътеки биха били и стимул за колегите, допълни проф. Габровски.

Източник: БТА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email