САЩ изкупи световната продукция на ремдесивир за борба със SARS-CoV-2

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

САЩ изкупи почти всички световни запаси от антиретровирусния медикамент ремдесивир( remdesivir), който в момента се използва при терапия за COVID-19. 

Първоначално аденозиновият аналог ремдесивир бе разработен срещу вирусите на ебола и хепатит С. Механизма му на действие включва атакуване на ензима активирана от РНК полимераза, подпомагащ възпроизводството на SARS-CoV-2 на човешкия организъм.

Американците почти не оставиха никакви лекарства за други държави, пише в. “Дейли телеграф”.

Нито една друга страна няма да може да се снабди с лекарството, което помага за възстановяване от инфекцията най-малко през следващите три месеца, тъй като САЩ са закупили 90% от произведените количества за август и септемви, изчислява в. “Гардиън”.

Противовирусното лекарство е произведено от биофармацевтичната компания Gilead Sciences, базирана в Калифорния и единствената одобрена от EMA за производствo на медикамента за борба с COVID-19.

САЩ закупи повече от 500 000 курса на лечение до септември. Това представлява 100% от прогнозираната от Gilead Sciences продукция през юли и 90% от продукцията за август и септември.

В изявление на Министерството на здравеопазването и социалната политика на САЩ се казва, че президентът Тръмп е сключил “невероятна” сделка с Gilead.

Един курс на лечение с ремдесивир е средно с 6,25 флакона и струва приблизително $3200, уточняват от Министерството на здравеопазването и социалната политика в Щатите.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email