Акад. Б. Петрунов: Колективен имунитет се създава много бавно

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

„Епидемията си минава своя ход. Не по-малко от 70-80 на 100 трябва да се инфектират, след това постепенно тя ще угасне и ще се създаде имунитет”. Това заяви имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов в ефира на Нова телевизия. По думите му обаче, самият колективен имунитет се създава много бавно и не е толкова качествен.

Акад. Петрунов допуска, че с идването на новите грипни щамове може да се получи ситуация, в която да липсват места в болниците. „Може да се окаже, че това ще бъде грамадно изпитание на здравната система”.

Петрунов отбеляза, че страната отдавна е излязла от клъстърнато разпространение на вируса и налице е дифузното. Според него причината е, че хората не спазват епидемичните мерки.

„Най-малко искам да бъда на мястото на тези, които взимат решенията. Това е изключително сложно – да прецениш кое е добре и кое не. Мисля, че категорично дискотеките и нощните барове не трябваше да се отварят”, каза още акад. Петрунов.  Не трябваше да се пускат и стадионите с публика, добави той.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email