Д-р Гергана Николова: Хората разбраха, че COVID-19 не е световна конспирация

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Ние сме с повишена заболеваемост от 112-120-130 човека за денонощие. Има и повече заразени медици, почти няма ден, в който да сме под 100 човека заразени. Увеличава се броят на поставените хора под карантина, така че няма как да кажем, че проблемът не съществува и че няма нужда и да вдигнем всички мерки”, каза за “Денят ON AIR” д-р Гергана Николова, член Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

Тя коментира, че трябва да се намери начин да се справим с тази инфекция. 

“Нещата не се връщат назад, няма строги мерки, няма КПП-та, ще продължим да пътуваме, но ще трябва да спазваме дистанцията. Рестриктивните мерки имаха смисъл, защото в момента, в който отпадна тази рестрикция, чувствително се покачи броят на болните. Не можем да стоим затворени. Апелираме към това, че трябва да има дистанция, дезинфекция и контрол”, допълни д-р Николова.

Според нея маската предпазва ефективно от аерозолните частици.

“В последно време наблюдавам, че хора, които бяха много скептични, в момент, в който техните PCR тестове излязоха положителни и техни близки влязоха в болница, мисленето им се промени. Разбираш, че това не е световна конспирация”, каза още членът на УС на БЛС.

Специалистът добави, че хората със захарен диабет живеят дълги години, ако не срещнат тежка инфекция, която има тежки последици върху физиологичното развовесие на организма.

“Това не са хора, които не са обречени. Човек с диабет ще си живее още 40 години. Има хора, които са в преддиабетно състояние, а при тях при една инфекция ще се покачат инсулиновите нужди и те ще реагират по същия начин”, добави д-р Николова.

Тя апелира всички пациенти, които имат висока температура или са с данни за остро респираторно заболяване, да се обадят по телефона.

“Странно е, че хората, които сме на първа линия, не получаваме тези 1000 лв. Много беше странно, когато се подпомагаха лечебните заведения, а за общопрактикуващите лекари не беше подсигурена абсолютна никаква помощ от държавата, що се отнася до дезинфектанти, лични предпазни средства”, подчерта д-р Гергана Николова.

Тя наблегна, че нито един ОПЛ не е получил от тях, въпреки че има и лекари, които са се заразили.

Източник:Bulgaria ON AIR.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email