Д-р А. Симидчиев: Вирусът още е сред нас, все още е активен

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

„Вирусът още е сред нас, все още е активен. Нищо не се е променило с вируса, само нашето поведение се промени“. Това подчерта пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев, член на Медицинския съвет, който беше сформиран към правителството.

Според него масовото неспазване на препоръчителните мерки се дължи на това, че малко хора са видели заболели и особено тежко болни, „затова масата от населението чува само статистиката и не вижда реалната заплаха и се получава дисонанс“.

„Целта на вируса е да заразява повече хора. Единственото нещо, което можем да правим, е да се самоограничаваме и да предпазим себе си и обществото… В научната литература никъде не се говори за отслабване на вируса. Ако той се адаптира към имунитета на популацията, ще изглежда, че по-леко боледуваме, но ще заразява повече хора. Общото количество хора, които карат боледуването тежко или загиват, няма да се промени. Просто повече хора ще боледуват и от тях по-малко ще влизат в болница, но броят на хората в болница няма да намалее“, заяви д-р Симидчиев.

По думите на пулмолога неизвестно е защо при някои хора вирусът изчезва и след време се реактивира и какъв е имунният отговор.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email