Доц. А. Чорбанов: Не може да се говори за втора вълна на коронавируса

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

„Наблюдаваме нормално развитие на коронавируса, не може да се говори за втора вълна. Беше наивно да се смята, че ще можем да се предпазим от по-широко разпространение на вируса. Епидемията ще спре, когато всички се срещнат с коронавируса… Няма как да се скрием от вируса“. Това коментира пред БНР доц. Андрей Чорбанов, ръководител на Лабораторията по експериментална имунология към Института по микробиология „Стефан Ангелов“ при БАН. По думите му патогенезата е по-различна от това, което се вижда на повърхността.

„Един малък процент от хората боледуват сериозно, но огромният брой хора няма и да разберат, че са били заразени. Зад всеки позитивно отчетен човек има поне 100 души, които са прекарали заболяването без симптоми и не са били регистрирани“, коментира той.

Според него отначало разпространението е било по-слабо не само заради мерките, а и заради по-малкото носители на коронавируса у нас.

„Човек трябва да е отговорен, но не и параноично настроен… Продължаването на мерките няма да доведе до нищо добро… Ще има синусоидни пулсации – ще има дни с повече бройки хора и такива с по-малко. Не смятам, че ще се стигне до крайно голяма вълна. Има много фактори за това – България е сравнително ниско населена, нямаме места със скупчване на възрастни хора на едно място, но сме водачи в европейската класация по сърдечносъдови заболяния, което е фактор, способстващ тежкото прекарване на това заболяване“, добави доц. Чорбанов.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email