Проф. Людмила Матева: Най-честата причина за желязо-дефицитна анемия са гастроентерологичните заболявания, но при старческата възраст има някои особености

В рамките на състоялата се III-та научно-практическа конференция „Комплексен подход в терапията в старческа възраст и при дълголетници“ фармацевтична компания Егис, проведе сателитен симпозиум. Събитието се проведе в София, НДК (21-23 февруари 2020), а негов организатор бе известният кардиолог проф. д-р Борислав Георгиев.

Сателитният симпозиум на Егис премина под надслов „Състояния в старческата възраст изискващи индивидуализиран, прецизиран подход“, като в него се включиха двама доказали се специалисти – проф. Боряна Делийска (нефролог) и проф. Людмила Матева (гастроентеролог).

Проф. Матева, състоя се III-та Научно-практическа конференция „Комплексен подход в терапията в старческа възраст и при дълголетници“ . С какви впечатления сте Вие от форума, има ли необходимост от него и защо?

В този форум аз участвах както през миналата, така и през тази година.

Мисля, че той е много полезен за всички лекари – както за лекторите, така и за аудиторията, тъй като възрастните хора боледуват от различни болести, които могат да променят по различни причини отделни биологични параметри и да си взаимстват; в смисъл – едната болест да влошава другата и обратно. Затова е доста важно едновременно да се говори за много проблеми при хората над 75-годишна възраст.

И този път се спряхме точно върху това – върху множеството проблеми и синдроми, които се наблюдават при тези хора, а също как едновременно заболяванията могат да повлияят било хода на дадена болест, било да имат общи увреждащи механизми, които да водят до по-тежки увреди; как се отразяват на лечението или на диагностиката.

Т.е. интердисциплинарният подход е много важен при тези пациенти?

Известно е, че срещата е за общопрактикуващи лекари. Те винаги трябва да лекуват човека с всичките му заболявания. Смятам, че този форум е много полезен за тях и посещаемостта е сериозна, което значи, че има полза от всички тези срещи досега.

Вие сте известен гастроентеролог. Бихте ли ни казали кои са заболяванията, от които страдат най-често хората в напреднала възраст?

В областта на гастроентерологията те най-често страдат от заболяванията на стомашно-чревния тракт, защото с възрастта много се променя моториката, двигателната функция, има застой и има оплаквания, които са чисто възрастово обусловени.

Те страдат също от запек, инконтиненция, или разстройство, тъй като хората се хранят по различен начин. Някои имат депресивни синдроми, нарушения в мисловната дейност. Освен това, имат и много онкологични заболявания в областта на гастроентерологията.

Те изискват инструментални изследвания, по-специално ендоскопско изследване, което понякога е много трудно осъществимо не толкова поради придружаващите тежки заболявания, а поради негативизма на тези пациенти да бъдат изследвани, да се лекуват; психични нарушения, неврологични и пр. А всичко това много пречи на диагностиката.

Имахте презентация в рамките на сателитния симпозиум на фармацевтична компания Егис. На какво се спряхте като тематика?

Лекцията ми бе посветена на желязо-дефицитната анемия, като я разгледах при редица заболявания, които съпътстват старческата възраст.

 По принцип най-честата причина за желязо-дефицитна анемия са гастроентерологичните заболявания, но при старческата възраст има някои особености, има хронични възпалителни състояния много пъти, има стареене, което само по себе си се отразява на механизмите на резорбцията на желязото, има сърдечносъдова недостатъчност, бъбречно увреждане и пр. Затова обърнах внимание на всички тези параметри.

Това е много полезно за всеки лекар да гледа по-глобално на възрастните хора като на хора с много увреждания. Част от проблемите са свързани със самото стареене, но другите са болести и е важно това да се знае и различава.

Трябва да се отчита, че факторите при възрастните болни са много, като възпалението е много често сред тях. Второ, което бих изтъкнала е да не се страхуват от заместителната терапия с желязо, тъй като то е много важно за организма, включително и венозно желязо когато е необходимо.

Мария Радмилова

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email