Проф. Здравко Каменов: “В България запълваме липсата на гериатрия с конференции”

От 21-ви до 23-ти в София, НДК, се проведе III-та Научно-практическа конференция „Комплексен подход в терапията в старческа възраст и при дълголетници“. Един от гост-лекторите на събитието беше ендокринологът проф. Здравко Каменов, началник Клиника по ендокринология и болести на обмяната на УМБАЛ “Александровска” , който даде специално интервю за нас.

Проф. Каменов, бяхте един от лекторите на III-та Научно-практическа конференция „Комплексен подход в терапията в старческа възраст и при дълголетници“ . С какви впечатления останахте от срещата?

Имаше няколко неща, които бяха интересни и важни в тази конференция; първо, че изобщо има такава конференция. Защото хората, които са на 65 и повече години стават все повече.

Ето ви една интересна и важна тема. В световен мащаб те вече са повече отколкото децата до пет години. Тези хора имат много специфична патология и общо взето в България в момента гериатрия няма, така че тази конференция идва да запълни една празнота, една ниша в здравеопазването.

Тези хора се лекуват в различни клиники, при различни специалисти, но все пак има нужда и от такава конференция, която да обобщи проблема и той да бъде погледнат във всичките му аспекти. Т.е. считам, че тази среща е много полезна.

Другото, което е, че се оказва, че медикаментите за които има големи проучвания по различните направления, за отделните заболявания като хипертония, дислипидемия, захарен диабет и т.н., те нямат много доказателства точно в тази възрастова група, защото много често тя дори е изключващ фактор.

Оттук вече ние нямаме много данни от доказателствената медицина какво точно да правим с тези хора. Така че всичко това се дискутира тук и аз съм много удовлетворен.

Вие сте популярен ендокринолог. Какво представихте като пленарни доклади пред аудиторията?

Едната тема, която представих касаеше новостите в лечението на захарния диабет при тези възрастни хора.

Другата ми лекция бе свързана със сексуалната дисфункция на тази възраст, което е един още по-неглижиран проблем. Т.е. това е още едно доказателство, че на възрастните хора на тази конференция се гледа от всички възможни ъгли.

Този мултидисциплинарен подход, който се опитвате да наложите на форума, мислите ли че ще доведе и до по-персонализирана терапия на възрастните хора?

Това е задължително. Времето на т. нар. „една мярка“ за всички отдавна отмина. Това са много различни хора. Някои от тях са в чудесно състояние, други са в много недобро състояние.

Подходите са абсолютно различни. И това трябва да се прави; т.е. индивидуализираният подход, мултифакторният подход – това е основата на съвременната медицина. Това са и стъпките към персонализираната медицина. И целият свят се движи натам.

Проф. Здравко Каменов: "В България запълваме липсата на гериатрия с конференции"

Мария Радмилова

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email