Проф. Людмила Матева: Мотилитетните нарушения и онкологичните заболявания са типични за пациентите в напреднала възраст

От 21-ви до 23-ти в София, НДК, се проведе III-та Научно-практическа конференция „Комплексен подход в терапията в старческа възраст и при дълголетници“. Един от гост-лекторите на събитието беше гастроентерологът проф Людмила Матева, консултант към УМБАЛ “Св. Иван Рилски” – София, която даде специално интервю за нас.

Проф. Матева, състоя се III-та Научно-практическа конференция „Комплексен подход в терапията в старческа възраст и при дълголетници“ . С какви впечатления сте Вие от форума, има ли необходимост от него и защо?

В този форум аз участвах както през миналата, така и през тази година.

Мисля, че той е много полезен за всички лекари – както за лекторите, така и за аудиторията, тъй като възрастните хора боледуват от различни болести, които могат да променят по различни причини отделни биологични параметри и да си взаимстват; в смисъл – едната болест да влошава другата и обратно. Затова е доста важно едновременно да се говори за много проблеми при хората над 75-годишна възраст.

И този път се спряхме точно върху това – върху множеството проблеми и синдроми, които се наблюдават при тези хора, а също как едновременно заболяванията могат да повлияят било хода на дадена болест, било да имат общи увреждащи механизми, които да водят до по-тежки увреди; как се отразяват на лечението или на диагностиката.

Т.е. интердисциплинарният подход е много важен при тези пациенти?

Известно е, че срещата е за общопрактикуващи лекари. Те винаги трябва да лекуват човека с всичките му заболявания.

Смятам, че този форум е много полезен за тях и посещаемостта е сериозна, което значи, че има полза от всички тези срещи досега.

Вие сте известен гастроентеролог. Бихте ли ни казали кои са заболяванията, от които страдат най-често хората в напреднала възраст?

В областта на гастроентерологията те най-често страдат от заболяванията на стомашно-чревния тракт, защото с възрастта много се променя моториката, двигателната функция, има застой и има оплаквания, които са чисто възрастово обусловени.

Те страдат също от запек, инконтиненция, или разстройство, тъй като хората се хранят по различен начин. Някои имат депресивни синдроми, нарушения в мисловната дейност. Освен това, имат и много онкологични заболявания в областта на гастроентерологията.

Те изискват инструментални изследвания, по-специално ендоскопско изследване, което понякога е много трудно осъществимо не толкова поради придружаващите тежки заболявания, а поради негативизма на тези пациенти да бъдат изследвани, да се лекуват; психични нарушения, неврологични и пр. А всичко това много пречи на диагностиката.

Мария Радмилова

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email