Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Проф. Борислав Георгиев: “Пациентите от старческата възраст са полиморбидни”

От 21-ви до 23-ти в София, НДК, се проведе III-та Научно-практическа конференция „Комплексен подход в терапията в старческа възраст и при дълголетници“. Неин инициатор бе известният кардиолог проф. д-р Борислав Георгиев.

Интердисциплинарният форум събра специалисти от различни медицински сфери – кардиолози, гастроентеролози, уролози, нефролози, невролози, психиатри и пр.

Ето какво повече разказа за срещата пред нас организаторът на конференцията проф. Борислав Георгиев:

Проф. Георгиев, проведохте III-та Научно-практическа конференция „Комплексен подход в терапията в старческа възраст и при дълголетници“. Кое и защо се породи необходимостта от създаването на подобен форум?

Животът. Масово в лечебните заведения, масово при общопрактикуващите лекари се диагностицират и лекуват лица над 80-90 години, да не кажа, че вече има и пациенти над 90 години.

Създава се неразбиране по тези проблеми, тъй като на големите научни форуми обикновено се представят клинични проучвания, които са много важни за избор на медикаменти и за поява на индикация, но в тези клинични проучвания обикновено хората над 85 години са изключени и невинаги имаме определените доказателства за полза от определена терапия.

Старческата възраст е неглижирана възраст в медицината, особено в България, след като отдавна вече нямаме нито клиника по гериатрия и геронтология, нито подобно направление, което да се изучава в медицината. А гериатричната популация е много голяма за ежедневната практика.

Затова вече трета година организираме тази среща и дори издадохме книга, която е много полезна за лекарите в това направление. Трета година ние събираме лекарите и дискутираме различни направления. За съжаление, за тези 2-3 дни не могат да бъдат дискутирани всички теми в областта на старческата патология, защото те са много и в различни направления.

Днес например се коментираше въпросът с инконтинецията, което е много сериозен проблем. По-късно ще говорим за още един проблем, за който никой не работи в България, а именно шофирането в старческата възраст. Това е много интересна тема, но се оказва, че не е приоритетна за никого в страната, а е свързана с висок риск от катастрофи и увреждания.

Дискутирахме също рехабилитацията, съдовите промени, сърдечносъдовите заболявания, диабета, ендокринните нарушения, сексуалната дисфункция. Т.е. много различни въпроси, които са обединени под надслов „Диагностика и лечение при лица над 80 години“.

Срещата Ви е интердисциплинарна. В нея участват кардиолози, ендокринолози, нефролози, уролози, гастроентеролози, психиатри и пр. Има ли обаче заболяване, което най-общо казано взима превес при възрастните пациенти?

Не. Пациентите от старческата възраст са полиморбидни. Те притежават по няколко заболявания и оттам вече идва необходимостта да дискутираме полиморбидността или множеството болести, както и какъв да бъде комплексният подход при тях. Затова форумът е интердисциплинарен.

Мога да кажа, че в медицината вече няма изолирани състояния. Обикновено един човек е носител на много рискове за различни болести и клинична изява на много болести.

Ако трябва да отправите някакво послание към колегите си, какво би било то?

Бих казал, че старостта не е болест, а е нормална еволюция. Но старостта дава условия да се замисляме как правилно да прилагаме известните ни медикаменти, тъй като много от промените в остаряващия организъм налагат корекция. Ние може добре да познаваме подходите, принципите, но трябва индивидуално да пристъпваме към всеки пациент според неговите физиологични, психологични и други фактори.

Проф. Борислав Георгиев: "Пациентите от старческата възраст са полиморбидни"

.

Проф. Борислав Георгиев: "Пациентите от старческата възраст са полиморбидни"

.

Проф. Борислав Георгиев: "Пациентите от старческата възраст са полиморбидни"

.

Проф. Борислав Георгиев: "Пациентите от старческата възраст са полиморбидни"

Мария Радмилова

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email