Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Д-р Теодора Комитова: Предстои есенциалните фосфолипиди да станат един необходим за нас хепатопротектор

В периода 29-30 ноември 2019 г. в НДК се проведе Национална конференция по хепатология под надслов “Портална хипертония”. Сред активните участници в събитието бе д-р Теодора Комитова от УМБАЛ ”Царица Йоанна”-ИСУЛ, която се съгласи да даде следното интервю:

Д-р Комитова, какво представихте на аудиторията по време на симпозиума на фирма Санофи?

Есенциале Макс като препарат, който съдържа фосфолипиди, има основна функция да контролира метаболизъма на ниво окисление на липиди, натрупване на триглицериди най-вече при пациенти с неалкохолна стеатозна болест. Приемът на есенциални фосфолипиди ще предотврати натрупването на триглицериди в хепатоцитите и по-нататък ще попречи на проинфламаторното въздействие на самата неалкохолна стеатозна болест в посока развитието на фиброза. Доказано е, че този контингент пациенти в контекста на един метаболитен синдром, могат да развият усложнения като чернодробна цироза и хепатоцелуларен карцином. Ето защо тази таргетна група в последните години измества фокуса дори и от вирусните хепатити и е необходимо тя да бъде проследявана и активно лекувана. Все по-често, в контекста на съвременния начин на живот, ще наблюдаваме такъв тип пациенти, които са пълни, които не се хранят здравословно и имат намалена физическа активност. Ето защо есенциалните фосфолипиди ще бъдат един необходим за нас хепатопротектор.

Какви са основните изводи от Вашата презентация?

Основното, което трябва да имат предвид колегите е, че те не могат да очакват мигновен резултат още в началото на терапията, в рамките на един или на два месеца. Приемът трябва да е по-дълъг и, естествено, да бъде съчетан с цялостното лечение на пациентите с неалкохолна стеатозна болест.

Ще споделите ли няколко думи за Есенциале Макс на фирма Санофи?

Препаратът е с много добра поносимост, поне от страна на пациентите, които аз съм наблюдавала. Нямам данни за някакви нежелани лекарствени реакции и наистина наблюдаваме едно биохимично и като цяло едно метаболитно подобрение.

SABG.PCH.20.01.0010/02/2020

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email