Доц. Атанас Кацаров: Нурофен пластир е изключително надежден продукт с добър профил на употреба и висока ефективност

Интервю за Medical News даде доц. д-р Атанас Кацаров – специалист ортопед  с над 20 години стаж и опит в областта на ортопедията и травматологията.  По време на обучение за над 300 фармацевти в гр. Пловдив, организирано от A&D Pharma, той бе официален гост и представи нова възможност в лечението на болката.

Доц. Кацаров, какъв беше основният акцент от презентацията Ви тази вечер?

Основният акцент беше иновативният продукт Нурофен лечебен пластир и при какви състояния на опорно-двигателния апарат може да се употребява. Много от състоянията, които лекувам при пациенти консервативно, са свързани с употребата на перорални нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), които понякога не постигат желания ефект. Локалната употреба е от изключително значение, а не всички пациенти искат да бъдат лекувани с инжекции в зоната на болка.

Бихте ли споделили дали имате практика с Нурофен пластир във вашата работа?

Радвам се, че имах възможността да се запозная с него преди 6 месеца. Това е изключително надежден лекарствен продукт с добър профил на употреба и висока ефективност. Нурофен пластир се явява първо средство на лечение при  мускулно разтежение, мускулна болка, болки на костно-скелетна система, ставни болки, както и  хронични болки.

По какъв начин действа този продукт върху болката?

НСПВС реализират своите ефекти като потискат ензима циклооксигеназа (cyclooxygenase – COX) от каскадата на арахидоновата киселина, с което блокират продукцията на основни медиатори на възпалението, простагландини и фактори, участващи в процесите на кръвосъсирване.

В частност Nurofen (ибупрофен) има противовъзпалителни, аналгетични и антипиретични свойства. Nurofen 200mg лечебен пластир действа върху инхибирането на COX 2 ензима в каскадата на възпалението и блокира болката. Локалното приложение е незаменимо и най-добрата му страна е, че може да се използва за 24 часа с равномерно освобождаване.

А има ли противопоказания за употребата на пластира?

Противопоказанията са няколко – характерно е, че не трябва да се поставя върху лигавици, разранена кожа, да не се прилага при бременни и лица под 16 години, както и ако имат алергия към някоя от съставките. 

Доц. Атанас Кацаров: Нурофен пластир е изключително надежден продукт с добър профил на употреба и висока ефективност

Бойка Тодорова

Д-р Ана-Мария Младенова

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email